בכרך ולטר וד"ר קרומבך קטה

קֶטֶה נולדה ב- 18.8.1899 ליוליוס וברנרד קְרוֹמְבָּך בעיר שטוהם שבגרמניה.
בשנת 1918 החלה את לימודי הרפואה בהתמחות כרופאת ילדים.
ולטר נולד ב- 26.1.1889 בעיר הנובר שבגרמניה.
בבית ילדותו שררה אוירה אוהדת לציונות כבר בימי ראשית הציונות. בגרמניה למד משפטים וכיהן כשופט. כמו כן, היה פעיל בתנועת הסטודנטים היהודית-ציונית.
קטה וולטר הכירו בשנת 1920 כאשר היו סטודנטים בחוג ציוניים. קטה הייתה פעילה בהסתדרות הרופאים.
עם עליית היטלר לשלטון בשנת 1933 פוטרו היהודים ממשרותיהם הממשלתיות. ולטר הסיק מייד את המסקנות ובספטמבר 1933 עלה לארץ ישראל.
קטה עלתה ב- 1.11.1933 מקום המגורים הראשון היה בחיפה.
קטה עברה לקיבוץ יגור ושם נאלצו להתגורר עם עוד 5 בחורים בחוסר פרטיות. לאחר מאמצים קיבלו ליפט .
בקיבוץ יגור לא קלטו בשמחה את עולי גרמניה משום שהיו אינטלקטואליים וחסרי ניסיון בעבודת כפיים. ולטר עבד במחצבה וקטה עבדה תחת עינה הפקוחה של "מטפלת" חסרת ידע רפואי אשר שלטה בבתי הילדים ביד רמה. כרופאה היתה נאלצת להיוועץ על כל תרופה שעמדה לתת עם "המטפלת".
גישתה של קטה לא התאימה לתפיסת החינוך בקיבוץ ולכן עזבו לחיפה, שם עבדה בשבועות הראשונים לשהותם בארץ בקייטנות ילדי עולים כמטפלת ורופאה וההורים שמחו כי הקלו עליהם את הדאגה לשלום הילדים, אח"כ עבדה כאחות ושומרת לילה ובקליניקה של רופא.
בשנת 1935 נישאה לוולטר ושמרה על שם נעוריה קרומבך. נסיעת ירח הדבש הייתה לקריית ביאליק, שם החלו עבודות הבניה של בתי השכונה. וולטר הצטרף ביוני 1935 לפועלי הבניין ועזר בהקמת הבתים הראשונים. הם בנו את ביתם ברחוב קק"ל 40 וחיו חיים מאושרים ומלאים עם אווירה חברתית נעימה.
באותם הימים של הקמת היישוב, סבלו המתיישבים מתנאים סניטריים וחלו (ביום בנו ובלילה ישנו מתחת לכילות) במחלות חום ומלריה.
שנים רבות סבל הזוג מבעיות קיום בסיסיות. ריבוי העולים בעלייה החמישית הביאו למשבר כלכלי קשה. עם לידת בנם היחיד דניאל ב – 9.7.1936 קטה חלתה ונבצר ממנה לעבוד. ולטר עבד לרוב כפועל שחור בעבודות בניין ואף היה מובטל תקופות ארוכות. אולם הזוג התגבר על הקשיים.
קטה עבדה בקריה כרופאה, טיפלה בחולים שחלו במחלות טרופיות (טיפוס, קדחת) מחלות מעיים, חום ומחלות ילדים. בנוסף עבדה כרופאה במוסד "אהבה", מוסד ילדים שנוסד בברלין שבגרמניה ובו שוכנו ילדים שעלו ארצה כילדים בודדים.
נוסף לכך עבדה כרופאה בבי"ס ביאליק, בית הספר הראשון בקריה.
לפרקטיקה הפרטית שלה באו מכל השכונות, מקריית מוצקין ומכפר אתא.
לביקורי בית רכבה על האופניים ביום ובלילה ובכל מזג אוויר.
1947-1948 במלחמת השחרור גב' דיין (דוייטש) לא הספיקה להגיע לבית החולים על מנת ללדת את בתה מרים (שקד) מאחר ונולדה בדרך, בגלל קשיי הנסיעה (במשך זמן מסוים נסעו רק במשוריינים עד לכביש חיפה) ד"ר בכרך נקראה לעזרה וכאשר הגיעה עם אופניה, נולדה התינוקת.

ולטר נפטר בגיל 83 ב- 23.6.1981
קטה נפטרה בגיל 86 ב- 7.10.1985
ולטר וקטה קבורים העלמין צור שלום, קריית ביאליק.

אהבתם את התוכן? שתפו אותו

משפחות נוספות שיכולות לעניין אותך