נלקן יואל (הנס) ואלישבע (ליזל)

יואל הנס נולד בברסלאו שבגרמניה ב- 10.5.1910 להוריו לוצי ודוד רוזנברגר.

אלישבע (ליזל) נולדה בקמפן שבגרמניה ב- 1.6.1916 להוריה איזידור והדוויג ברניס.

יואל גדל בבית מסורתי. עם עליית הנאצים לשלטון נאלץ להפסיק את לימודיו ולצאת לעבודה. הוא נעצר לתקופה קצרה וכשהשתחרר הוא ברח להולנד, שם נקלט על ידי משפחת חקלאים והועסק בעבודות רפת והיה גם גבן (מומחה ליצור גבינות). בהולנד חי עם משפחת חקלאים ועבד בחקלאות וברפת, עבודה ששימשה בסיס לעבודתו בארץ. בהולנד היה חבר בהסתדרות "החלוץ"[1] וחבר בתנועת הנוער "מכבי"[2] הולנד .

בשנת 1937 עלה ארצה והגיע לקריית ביאליק, ברחוב החקלאים. בקריה עסק בייצור מוצרי חלב.

אלישבע גדלה לבית שומר מצוות ולמדה בגימנסיה. עם עליית הנאצים לשלטון ב- 1933 היה עליה להפסיק את לימודיה (בכתה י"א) בגימנסיה ועלתה ארצה עם חלק מבני משפחתה. בתחילה גרו תקופה קצרה בירושלים ועבדה שם עם רחל ינאית בן-צבי (אשת יצחק בן-צבי, הנשיא השני של מדינת ישראל) בגינון. לאחר מכן עברה לחיפה לבית החלוצות[3] וב- 1934 הצטרפה להוריה שהקימו את ביתם ברחוב וייצמן 3, בקריית ביאליק. אלישבע למדה עברית למרות שבקריה השפה המדוברת הייתה גרמנית. מנישואיה הראשונים למר היימן נולדה יהודית, ולאחר מכן התגרשו.

יואל ואלישבע נישאו ב1938. נולדו להם 2 בנות, נעמי ואילה ז"ל שנהרגה בתאונת הגדנעיות בשנת 1964. המשפחה התגוררה ברחוב סידני קייט (היום רחוב ירושלים) 19, קריית ביאליק.

יואל המשיך לייצר מוצרי חלב כעצמאי ולאחר מכן הצטרף למחלבת כפר ביאליק. משם הוא עבר לשטראוס ועבד שם עד יציאתו לגמלאות. בשעות הפנאי הקדיש את זמנו לקריאה ושמיעת מוזיקה קלאסית והיה מנוי בתזמורת הפילהרמונית הישראלית. עם פרישתו נהג לבלות עם אלישבע בחו"ל ולצפות בהצגות, אופרות וקונצרטים.

תחביביה של אלישבע היו קריאה בגרמנית, האזנה למוסיקה קלאסית וכתיבת שירים. במיוחד אהבה לטייל על שפת הים והצטרפה לבעלה לטיולים. כשהורע מצבה בשנותיה האחרונות הועברה לבית אבות בקיבוץ שער העמקים.

יואל נלקן נפטר בגיל 93 ב- 23.11.2003

אלישבע נלקן נפטרה בגיל 91  ב- 29.7.2008

יואל ואלישבע קבורים בבית העלמין צור שלום, קריית ביאליק


[1] הֶחָלוּץ הייתה תנועה ציונית עולמית של צעירים יהודים, שהתארגנו למטרות עלייה לארץ ישראל.

[2] המכבי היא תנועת נוער ציונית ויהודית שעסקה בחינוך, לאומיות וספורט

[3] בית-החלוצות בחיפה היה בית החלוצות הראשון שהוקם בארץ ישראל במטרה להיות מקום מגורים ראשוני לנשים עולות.

אהבתם את התוכן? שתפו אותו

משפחות נוספות שיכולות לעניין אותך