ליאו נולד בשנת 1902 בברלין, ליאו היה הצעיר בין שש אחיו, רכש השכלה בגימנסיה הריאלית. הוריו הגיעו לברלין מגליציה.
משפחה יהודית מסורתית אורתודוכסית. בבית התנהל ויכוח בין הבן הצעיר לבין אביו שהייה כנראה מציאותי מאוד שרצה שבנו ילמד מקצוע מציאותי, אבל ליאו החליט ללמוד אדריכלות.
ליאו התנהל על פי ערכי תנועת "בלאו וייס": איש טבע, חיי פשטות, איש עבודה, ציוני. פרנסתו בברלין היתה במערכת של הוצאת ספרים.
בבלאו וייס[1] הכיר את אלזה לבית גרינברג והם נישאו.
המשפחה הצעירה עלתה ארצה מברלין בשנת 1934 .
בעלייתם ארצה מגרמניה הקימו אגודה שיתופית לבניית בתים חד משפחתיים במפרץ חיפה. בניית הבתים נעשתה על ידי פועלים מיומנים, אבל לימים התפרקו כמה אריחים ואז נאלץ לפנות לאגודה שיטפלו בתיקונים.
המקום אליו הגיעו היה כולו חולות, שומם, אך הקירבה לעיר חיפה סייעה בחיפוש פרנסה. הם הגיעו לשכונת עולי גרמניה שנקראה קריית ביאליק על שמו של חיים נחמן ביאליק שנפטר באותם ימים.
התושבים דבקו בשפה העברית, הפסיקו להשתמש בשפה הגרמנית והתחייבו לשוחח רק בעברית. בעקשנותם גם השממה הפכה לכרי דשא, עצים ושיחים בין הבתים[2].
במאורעות 1936 עד 1939 התאמנו התושבים בנשק ,והנשים עסקו בקשר אלחוטי וכן בעזרה ראשונה. החינוך מבית הוריו אופיין בתרבות האידיש והעברית, ליאו היה פעיל בלימוד השפה העברית ( המנחה שלו היה ארלוזורוב) ואף הוציא לאור מילון עברית-גרמנית.
הזוג השתלב בחיי הכלכלה, עליזה עבדה בבנק "קופת מלווה לעולה". ומאוחר יותר הייתה מזכירה בפקולטה להנדסת מכונות שבטכניון בחיפה.
ליאו השתלב בעבודה בעיריית חיפה במחלקת החינוך, והיה שם עד הגיעו לגיל הפנסיה, שם רכש את ניסיונו להיות אחראי על נושאי החינוך בוועד המקומי בקריית ביאליק.
דבקותו בשפה העברית גרמה לליאו לעברת את שמות המשפחה שנשאו אותם מיום הולדתם בגרמנייה :יעקב ליאו קליין שינה ליעקב לביא, אלזה קליין שינתה לעליזה לביא ובנם אוריאל קליין שינה לאוריאל לביא.
יעקב (ליאו)ניהל את הספרייה של בית הספר "ביאליק" בקריה ועסק ברכישת ספרים באופן עצמאי ללא תיאום עם מנהל בית הספר. ראש העיר מר קרלינר החליט שמנהל בית הספר יקבל תקציב לקניית ספרים והספרים ירכשו בהתאם להחלטה שלו. וכך הסתיים מהלכו של יעקב לקנות ספרים לספרייה.
יעקב טיפל בטיפוח קשרים עם אומנים מחוץ לקריית ביאליק עבור תושבי קריית ביאליק: היה בקשר עם אברהם שלונסקי, ואירחו בביתו . יעקב מילא את תפקידו באחריות גבוהה. כמו כן הזמין את אסתר גמליאל, נחום ורדי ,ברכה צפירה, אברהם שלונסקי ולאה גולדברג להרצות בפני התושבים.
יעקב היה מעורב בסיוע למפקד האוכלוסין למלא את הטפסים בגלל קושי בהבנת השפה, סייע בהקניית השכלה לילדים שלהוריהם לא היתה אפשרות לשלם את שכר הלימודים וכן על השכנת שלום בין בני זוג .
היה מעורב עם מורי מוסד "אהבה" ואולם המוסד שימש להרצאות בפני החברים.
בסוף ימיו בשנת 1979 עבר עם רעייתו עליזה לבית הורים: בית יוליוס שבהר הכרמל
בנם אורי נולד בספטמבר 1938,לימים התגייס לצה"ל ועבר קורס קצינים.
יעקב ( ליאו ) נפטר בגיל ב- 2.8.1988
עליזה(אלזה) נפטרה בגיל ב- 16.1.2000 שניהם קבורים בבית העלמין צור שלום, קריית ביאליק
[1]בלאוּ-וייס ) Blau Weiss; כחול-לבן) הייתה תנועת נוער יהודית בגרמניה.
התנועה נוסדה ב-1912 . רק ב-1922 אימצה התנועה פלטפורמה ציונית, ועודדה את חבריה להכשיר עצמם בעבודה חקלאית או מקצועית כהכנה לעלייה לארץ ישראל.
[2]הסופר משה סמילנסקי ציין זאת במאמרו בעיתון הארץ, לאחר סיור שערך בשכונה " קריית ביאליק –פנינת המפרץ".