עמוד אודות

מי אנחנו וחווית הביקור

הסיפור שלנו

המקום מספר את סיפורו של בית בודד שהפך לעיר, קריית ביאליק.
בשנת 1924 הגיעו אפרים וסבינה כץ לעמק זבולון שבמפרץ חיפה הקימו את "משק סבינה".
הבית והחווה הצמודה נשרפו במאורעות תרפ"ט 1929 הזוג בנה את בית האבן העומד על תילו עד היום – והוא "בית כץ".
תחילת שנות השלושים הגיעו אנשי העלייה החמישית והקימו בסמוך את "שכונת עולי גרמניה"
לאחר מותו של המשורר חיים נחמן ביאליק שונה שמה לקריית ביאליק, שגדלה והתפתחה ובשנת 1976 הוכרזה לעיר.

החוויה שלנו

הבית והחצר מהווים מרכז תרבותי וערכי, מלא חיים.
המבקרים נכנסים מהחוץ האורבני אל עוצמת חווית הבית, בו יפגשו עבר הווה ועתיד.
מרכז המורשת משמר, מספר ומציג את סיפורה של קריית ביאליק, דרך אורח חייהם של משפחת כץ, אנשי העלייה החמישית, עליית ההמונים, מעברות שכולם יחד יצרו את הפסיפס הקריתי הייחודי.

בבית של אפרים וסבינה כץ תוכלו להנות וללמוד על משפחות הראשונים.
מסמכים, קטעי עיתונות, תצלומים, מוצגים, מפות, מצגות, סרטים ותיעוד ארכיוני רב הממחישים את רוח התקופה מראשיתה של קריית ביאליק.

המחירון שלנו

לקביעת הגעה והדרכה יש לשריין מועד מראש

בית כץ מוזיאון לתולדות קריית ביאליק

מוזיאון בית כץ ממוקם בביתם של אפרים וסבינה כץ.

המוזיאון מספר את סיפורה והתפתחותה של קריית ביאליק שהחלה את דרכה בשנת 1934 בחולות ב"שכונת עולי גרמניה" שנבנתה ע"י רסקו. לאחר מותו של חיים נחמן ביאליק שונה שמה לקריית ביאליק. המייסדים הקימו את ה"אגודה ההדדית". וועד האגודה ניהל את היישוב עד הקמת המועצה המקומית.

עם השנים הוקמו שכונות נוספות: סביניה, קריית שמריהו, צור שלום שהתנהלו באופן עצמאי ובסופו של דבר בחרו להתחבר לקריית ביאליק. הרשות המקומית צירפה גם את המעברות לתחום שיפוטה וקריית ביאליק גדלה והתפתחה והוכרזה בשנת 1976 לעיר.

הארכיון ומוזיאון בית כץ מתעדים ומספרים את תולדות קריית ביאליק והתפתחותה, החל מראשית ההתיישבות במפרץ חיפה.
בארכיון תיקי תיעוד משפחות כמו כן תיעוד ומידע בנושאי התיישבות, ביטחון, עליית הנוער, תעשייה, תנועות נוער, ציונות כמו גם אוסף מידע מפורט על משפחות המייסדים וכן מידע על אפרים כץ, המתיישב העברי הראשון בעמק זבולון.

אפרים וסבינה כץ

מידע על אפרים כץ:

בשנת  1918 הגיע אפרים כץ מבוקרשט ברומניה, החליט לתור את הארץ וקנה 100 דונם אדמה באזור עמק זבולון שבמפרץ חיפה, השקיף על עמק זבולון שבמפרץ חיפה והחליט: פה אני רוצה להקים את ביתי החדש בארץ ישראל.
בשנת 1924 עלה עם אשתו סבינה וששת ילדיו מרומניה וקנה מגרשים נוספים מהכשרת היישוב . צריף המגורים נבנה  באותה שנה היכן שהיום המוזיאון.
לאחר שהכשיר את הקרקע ליד צריף מגורים הקים את משק/ חווה חקלאית  וקרא לה  "משק סביניה" שכלל פרות , עצי פרי הדר, בננות, גפנים ועצי אגוז . אפרים מצא מים ובנה באר, ממנה העלו מים פעמיים ביום.
בשנת 1929 במאורעות תרפ"ט  נשרף צריף המגורים והמשק.
שברון הלב היה גדול ולקח שנה להתאושש ובשנת 1930 החליט לשקם את המשק ולהקים את ביתו החדש- בית האבן במקום הצריף ובשנת 1932 המשפחה עברה להתגורר בבית האבן וחוות סבינה המחודשת הכילה  3 מחסנים, רפת, מטעי פרי, לולים וגידולי שדה. חדר אוכל לפועלים, המאפיה והמטבח גם הם היו בשטח החווה. בין עצי הברוש עברה הדרך הראשית (היום רחוב קרן היסוד).
בשנת 1958 החכיר אפרים כץ את ביתו לאגודה ההדדית למשך 999 שנים לצרכי תרבות, חינוך וחברה. לימים הוסב המבנה למוזיאון “בית כץ”

סיפורי המוצגים